23 feb, 2010, kl 07:00

Selvom Colombias oprindelige befolkning forholder sig neutralt i landets 40 år lange konflikt mellem væbnede styrker, bliver de udsat for trusler, forfølgelse, forsvindinger, kidnapninger, seksuelt misbrug og drab som følge af konflikten.

"Oprindelige folk kommer i stigende grad under angreb i Colombia", siger Marcelo Pollack, Colombia-researcher hos Amnesty International. "De bliver dræbt og truet, tvunget til at deltage i den væbnede konflikt, og de bliver smidt væk fra deres landområder", siger han.

Antallet af overgreb er stigende

Mindst 114 mænd, kvinder og børn blev dræbt og tusinder blev tvangsflyttet i 2009 alene - alle ofre for den blodige konflikt mellem væbnede styrker, paramilitære grupper og guerilla-grupper. Mere end 1400 blev dræbt i perioden 2002 til 2009.

Antallet af overgreb er stigende, og forbrydelser mod den oprindelige befolkning bliver sjældent efterforsket, viser Amnestys rapport, "The struggle for survival and dignity: Human rights abuses against indigenous peoples in Colombia".

32 af landets cirka 85 grupper af oprindelige folk er i stor risiko for at bliver udryddet, vurderer Amnesty.

Fordrivelser og drab

Selvom den oprindelige befolkning insisterer på deres ret til ikke at blive involveret i konflikten, tvinger de væbnede grupper mænd, kvinder og børn til at deltage.

Tusinder er blevet fordrevet fra deres land, fordi de bor i områder, som er rige på naturressourcer, og fordi der ofte er voldsomme konflikter i disse områder. Forsøger de at forsvare retten til deres land, bliver de ofte mødt med modstand, som ender i trusler, masse-fordrivelser og drab.

Mange andre grupper er fanget i deres eget område, fordi væbnede grupper har placeret landminer i de omkringliggende områder. De har derfor ikke adgang til mad og medicin.

Alle parter i konflikten har besat skoler og brugt dem som militærbaser, og således nægtet den oprindelige befolkning adgang til uddannelse.

Amnesty fordømmer overgreb

Amnesty International fordømmer overgrebene, og opfordrer konfliktens parter til at respektere de oprindelige folks ret til ikke at blive involveret i konflikten, og til at respektere de områder, de lever i og er afhængige af for at opretholde deres levevilkår.

"Den colombianske regering bør tage sine forpligtelser alvorligt og handle øjeblikkeligt for at beskytte den oprindelige befolkning", siger Marcelo Pollack. "Hvis ikke myndighederne handler hurtigt for at beskytte den oprindelige befolkning i Colombia, er der en reel risiko for, at de vil forsvinde", siger han.

Beskyttet af FN-deklaration

I 2009 tilsluttede Colombia sig FN's Deklaration for Oprindelige Folks Rettigheder hvori et af kernepunkterne er de oprindelige folks ret til ikke at blive fjernet fra deres oprindelige land, medmindre de selv tillader det.

Erklæringen understreger oprindelige folks menneskerettigheder, heriblandt retten til kultur og identitet, retten til deres oprindelige land, og retten til at leve i frihed, fred og sikkerhed.